Selecteer een pagina

Hoe staat het met de verlichting in jouw huis? Heb je genoeg licht? Zit het op de juiste plek? Of kan er op dit gebied nog wel wat verbeteren?

Soms zien we dat verlichting de vergeten smaakmaker van het interieur is. Soms is het ’t sluitstuk van een interieurontwerp. Hoe fijn is het om met zorgvuldig gekozen verlichting een hele nieuwe dimensie aan je interieur te geven? Dat kan écht en een lichtplan is daarbij een must!

Ben je in maart op de beurs Eigen Huis in onze stand geweest, dan heb je al gezien dat een lichtplan een vast onderdeel van ons stappenplan is. In dit blog vertellen we over de verschillende soorten licht en waarom je er – in het geval van een nieuwbouwwoning – beter in een zo vroeg mogelijk stadium over na kunt denken.

Vragen als: Waar komt de basisverlichting, waar wil je lezen en waar heb je sfeerverlichting nodig? zullen beantwoord moeten worden. Om een goed lichtplan te maken heb je een indeelplan op schaal nodig. Daaruit blijkt namelijk waar de keuken komt, waar alle meubels komen te staan, waar licht nodig is en wat voor een type licht dat moet zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten verlichting. In de best verlichte ruimtes komt elke soort verlichting voor.

 

Basis verlichting

Basis verlichting is de algemene verlichting in huis die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht, ook als het buiten donker is. Basislicht is nodig om je weg in huis te vinden. Het zijn de lampen die je als eerste aandoet als je een ruimte binnenloopt. In een nieuwbouwwoning zijn de lichtpunten vooraf meestal al bepaald. Vaak zit het licht niet op de plaatsen waar je het wilt hebben! Door in een vroeg stadium na te denken over de verlichting, kun je dit aanpassen en zo nodig uitbreiden. Nog fraaier is het als de verlichting de architectuur van de woning kan benadrukken, zoals in deze voorbeelden.

 

Functionele verlichting

Het woord zegt het al. Functionele verlichting zijn de lampen die functioneel licht geven. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp bij je favoriete stoel of een bureaulamp bij je werkplek. Goed en voldoende licht is belangrijk bij het lezen. Door te kiezen voor functionele verlichting met een dimmer kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Ook het werkblad in je keuken dient goed verlicht te zijn tijdens het bereiden van de maaltijd. Later kun je dit licht dimmen en er sfeerverlichting van maken.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is een aanvulling op basis verlichting. Dit zijn lampen die je ’s avonds aandoet voor een intieme sfeer in huis. Wandlampen, vloerlampen en tafellampen zijn vaak perfect als sfeerverlichting. Sfeerverlichting kan diffuus licht zijn door een lampenkap, maar kan ook het licht weerkaatsen tegen de muur of het plafond voordat het je bereikt. Soms kan basislicht ook als sfeerverlichting dienen door gebruik van dimmers.

Accentverlichting

Heb je een wand met foto’s, kunst of andere voorwerpen die je wilt benadrukken, dan is accentverlichting van belang. Vaak gebeurt dit met behulp van (plafond)spots.

Naast het functionele aspect van verlichting, laat het tegelijkertijd jouw woonstijl zien. Hieronder een voorbeeld van een lichtplan met moderne armaturen.

Niets is zo divers als verlichting en daarom is het misschien wel het lastigste onderdeel van de inrichting van je woning. Verlichting is er in veel soorten, maten, kleuren, materialen en stijlen. Van industriële verlichting, lampen met een Scandinavisch design, klassieke armaturen, stijlvolle hanglampen tot en met romantisch leeslicht. Verlichting verdient beslist veel aandacht en kan ook jouw interieur die extra dimensie geven! Met hulp van een TopInterieurOntwerper en een uitgekiend lichtplan gaat dat zeker lukken!