Selecteer een pagina

Je staat er misschien niet bij stil, maar de deuren in je huis spelen ook een rol in de sfeer en stijl van je interieur.

Vaak zien we dan ook dat deuren “een ondergeschoven kindje” zijn. Het is goed om je in een vroeg stadium te oriënteren als je gaat bouwen of verbouwen. Met name bij nieuwbouwprojecten moet je al snel een beslissing nemen over deuren. Om je op weg te helpen, zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje.

We onderscheiden verschillende soorten deuren. Die soorten zijn weer in allerlei materialen, kleuren en profielen verkrijgbaar. Daardoor zijn veel deuren aan te passen aan jouw woonstijl.

Soorten deuren

Stompe deur

Een stompe deur, ook wel een inlegdeur of een sponningdeur genoemd, is een deur die in zijn geheel in het kozijn valt. Naast de standaard scharnieren kun je ook gebruik maken van verdekte scharnieren. Deze scharnieren zie je niet vanaf de buitenkant en zijn daarom ideaal wanneer je een modern en strak interieur hebt.

Opdekdeur

In tegenstelling tot een stompe deur valt een opdekdeur niet helemaal in het kozijn. De opdekrand valt namelijk over het kozijn heen. Een opdekdeur wordt doorgaans afgehangen met paumelle scharnieren.

Schuifdeur

 

 Schuifdeuren kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: om een grote ruimte in tweeën te splitsen of om in een kleine kamer meer ruimte te creëren. Een schuifdeur kan weggewerkt worden in een muur of inbouwkast, of  juist heel opzichtig gebruikt worden. In het laatste geval wordt het ophangsysteem gebruikt om een woonstijl te benadrukken.

Taatsdeur

Een taatsdeur is met een scharnier verankert in de boven- en onderzijde van de deur. Om die reden wordt deze in het plafond en de vloer gemonteerd, in plaats van in het kozijn. Omdat de deur draait aan scharnieren aan de boven- en onderkant, draait de taatsdeur om een verticale as. De deur kan daardoor zowel naar binnen als naar buiten draaien. Bij de meeste deuren zit de as langs de zijkant, bij de taatsdeur zit deze meer naar het midden. Zo ontstaat een uniek draai-effect wanneer de deur geopend wordt. Een typische taatsdeur heeft geen kozijn waar de deur in hangt. Dit resulteert in een minimalistische look die zorgt voor rust en eenheid.

Het is zeker niet nodig om overal in huis dezelfde deuren te gebruiken. Je kunt ook verschillende deur soorten van hetzelfde materiaal of in dezelfde kleur kiezen en zo eenheid creëren.

Materialen

 

Stalen deur

We beginnen met de populaire stalen deur, die tegenwoordig ook vaak van aluminimum wordt gemaakt. Deze deur is in elke type verkrijgbaar en wordt veel gebruikt in industriële interieurs. De nieuwste trend op het gebied van stalen deuren is dat de deur/kozijnen niet meer zwart of donker zijn, maar wit of een andere gewenste kleur.

Barn deur

De barn deur is geïnspireerd op een staldeur van een boerderij en wordt vaak toegepast in een landelijk interieur. De barndeur wordt meestal gebruikt als schuifdeur. Met een stoer ophangsysteem past deze deur ook in een industrieel interieur.

 

Glazen deur

Glazen deuren in huis hebben twee  voordelen: ze geven een luxe uitstraling en zorgen voor  een gevoel van ruimte. Glazen deuren zijn er in verschillende uitvoeringen. In staal, aluminium, maar ook in hout of kunststof. Naast helder glas, kun je ook kiezen voor melkglas of combinaties van glas.

 

Houten deur

Last but nog least is er de houten deur. Je kunt gaan voor een echte houten deur met vintage look. Zo’n stijl moet dan wel matchen met jouw meubels en vloer. Ook kun je de deur aanpassen aan de kleuren van je interieur door een deur zwart te maken, of  in dezelfde kleur als de muur te schilderen.

 

 We hebben de meest voorkomende soorten deuren en varianten daarop beschreven. Heb je nog vragen of twijfels? Schakel dan een TopInterieurOntwerper bij jou in de buurt in. Zij kan je altijd verder helpen.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, dan beantwoorden we graag jouw specifieke vragen! Bel 085 1301658 of mail naar info@topinterieurontwerpwers.nl.

Fotocredits: Pinterest en Gewoon Gers