Selecteer een pagina

We moesten echt vroeg opstaan maar waren wél heerlijk op tijd in Milaan!

Na een korte taxirit vanaf het vliegveld liepen we – elf TIO’ers – al om 9:15 uur ons hotel in Lambrate binnen. Snel een heerlijke Italiaanse cappucino in de lobby, bagage in de kluis en meteen op pad. Maar drie dagen de tijd en héél veel te zien!

De internationale meubelbeurs, Salone del Mobile, is buiten het centrum van Milaan in het congresgebouw Fiera Milano. Vierentwintig hallen vol meubels en – dit jaar ook Euroluce – verlichting. Alle bekende en minder bekende merken zijn hier aanwezig. Het leukste gedeelte van de design week vind je in het stadscentrum van Milaan. Het barst er van de presentaties, installaties en tijdelijke ateliers in gebouwen die normaal gesproken leegstaan, verspreid over verschillende stadswijken. Meer dan 1200 deelnemers laten zich tijdens deze Fuori Salone zien.
Je begrijpt ’t, we hebben in die drie dagen héél veel gelopen – fietsen bleek geen succes – en dat was lang niet voldoende om alles te zien. Wél genoeg om veel inspiratie op te doen en de highlights en trends voor je op een rijtje te kunnen zetten.

Gespot in licht

Hanglamp Illan is gemaakt van hele dunne latjes hout, die sierlijk uiteen vallen. Een blikvanger voor hoge of minder hoge ruimtes, want hij is er in verschillende maten. Je kunt de lamp helemaal in elkaar schuiven, waardoor ie compact kan worden verpakt en vervoerd. Heel mooi, vonden wij!

 

Spannend, deze interactieve wandlamp Santiago! In gesloten toestand laat ie alleen een lichtlijn zien. Als er licht nodig is, buigt het flexibele oppervlak langzaam naar binnen. We kunnen niet wachten om Santiago in een project toe te passen!
Ook waren er flexibele lichtlijnen te bespeuren. Ze kunnen in allerlei vormen over wand of plafond worden geplaatst. Nog meer mogelijkheden om licht aan te brengen waar het nodig is!

 

The Party wandlampen van Moooi.

 

Big Mushrooms, lampen van Arnout Visser.

trendkleuren

We zien ze al een tijdje, de roze-, rode-, oranje- en terra-tinten. Nu overduidelijk aanwezig, vooral de terracotta kleur. Aards en warm.

 Presentaties met kleurexplosies waren er ook. Met zoveel mogelijk contrastrijke, felle en vrolijke kleuren.

 Verder zagen we de kleur blauw regelmatig opduiken. In accessoires, behang en akoestische wanddecoratie.

duurzaamheid

Veel aandacht voor duurzaamheid tijdens de Milan design week. Ontwerpers hergebruikten plastic, textiel en afvalmateriaal in meubels, lampen, accessoires en tegels.
Rossana Orlandi, dé designgoeroe van Milaan, schreef een ontwerpwedstrijd uit onder de titel Guiltless Plastic. Ze daagde daarmee ontwerpers uit nieuwe manieren van recycling van plastic te bedenken. Eén van de winnaars, Alexander Schul, ontwierp lichtgewicht meubels gemaakt van gerecycled plastic.
De installatie Waste No More confronteerde bezoekers met de realiteit van
over-consumptie door materiaal uit eerdere eigen collecties een nieuwe
bestemming te geven.

 

Naast al die prachtige presentaties en ontwerpen, heeft Milaan nog veel meer moois! We vonden het weer fantastisch!
In ons volgende blog, eind deze maand, meer nieuws uit Milaan. Vragen over dit blog of de producten die we laten zien? Laat je bericht achter in het commentaar veld hieronder!