Selecteer een pagina

Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor veel mensen de norm geworden.Verdwijnen de kantoren straks allemaal? Nee beslist niet. Kantoren krijgen wel een andere functie. Werknemers komen naar kantoor voor de sociale contacten. Het kantoor wordt, ook na de coronacrisis, meer een ontmoetingsplek, een plek om te overleggenen samen te werken. Veel bedrijven hebben of krijgen met deze veranderingen te maken. Ben jij ondernemer met een kantoorpand of kantoorruimte(s) en vraag je je af hoe je het beste kunt inspelen op deze nieuwe situatie? Lees dan vooral verder.

Hogere productiviteit

Als je besluit je kantoorruimte(s) aan te passen en plannen gaat maken, wil je vast weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je werknemers met meer plezier en productiever werken.

Wel eens gehoord van Biophilic design of in goed Nederlands ‘ontwerpen met de natuur’?

Het levert ruimtes op die goed aanvoelen en waar mensen zich prettiger voelen en beter functioneren. Het vermindert stress. Dat betekent dat de productiviteit met zo’n 8% omhooggaat met een hogere winst als resultaat.

Natuur

Dat klinkt goed, hoor ik je denken, maar hoe zit dat dan? De meeste mensen hebben behoefte om in contact te staan met de natuur. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat wij sinds ons ontstaan in de natuur leefden. Dat is 99,9% van onze tijd! Het is logisch dat onze voorouders zich kalmer en veiliger voelden op een beschutte plek met veel groen waar ze gevaar konden zien aankomen. Ook al leven wij nu vooral binnen, we ervaren nog steeds de psychologische effecten van het overlevingsinstinct van onze voorouders.

Klinkt het een beetje zweverig? Diverse onderzoeken tonen aan dat ruimtes die zijn ontworpen met de natuur een positief effect hebben op de gebruikers. Ze kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress, voelen zich positiever en gelukkiger en herstellen sneller van vermoeidheid of ziektes.

Minder ziekteverzuim

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van de universiteit van Oregon (klik hier voor link naar onderzoek) bleek dat 10% van het ziekteverzuim is toe te schrijven aan werkplekken die geen relatie hebben met de natuur. Minder ziekteverzuim scheelt in de personeelskosten. Ga maar ‘s na wat dat voor jouw organisatie betekent. Hoeveel kosten zou je hiermee kunnen besparen?

Voor elk budget

Ontwerpen met de natuur kan op verschillende manieren en voor elk budget. We noemen er een aantal:

  • Ruimtes creëren waar meer mogelijkheden zijn om daglicht binnen te laten.
  • Ruimtes ontwerpen met de structuur van een natuurlijke omgeving, zoals open ruimtes afgewisseld met afgescheiden ‘veilige’ plekken.
  • Het gebruik van natuurlijke, duurzame materialen, patronen, texturen en kleuren die doen denken aan de natuur. Zo kan hout in het interieur de bloeddruk verlagen en een comfortabel gevoel geven.
  • Plekken met water toevoegen aan het interieur. Dit verlaagt stress en de bloeddruk en verbetert het concentratievermogen.
  • Zorgen voor uitzicht op planten en bomen. Dit verlaagt stress.
  • Natuurlijke geluiden, zoals van vogels, laten horen.
  • Zorgen voor schone lucht.
  • Goede akoestiek.

 

kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering histor

Ook met een laag budget en een aantal simpele ingrepen kun je al resultaat bereiken en ervoor zorgen dat je werknemers beter functioneren en minder vaak ziek zijn. Bovendien is zo’n ontwerp volgens de natuur goed voor onze planeet – er worden zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke materialen gebruikt – en geef je je bedrijf een duurzame uitstraling.

 

 

Enthousiast geworden over deze mogelijkheid om je kantoorruimte(s) om te toveren tot positieve werkplekken waar medewerkers met meer plezier werken en productiever zijn? Wil je meer weten over ontwerpen met de natuur? Bel 085 1301658 of stuur een mail naar info@topinterieurontwerpers.nl dan maken we snel een afspraak.

We denken graag met je mee!

kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering plinten

Auteur: TIO’er Merel Havenaar

 

Fotocredits: Oliver Heath, Dfordesign, Pinterest