Selecteer een pagina

Kleuren kiezen voor je interieur kan best lastig zijn.

Door kleur toe te passen wordt de beleving van de ruimte anders. Hoe dit werkt en hoe je bepaalde effecten bereikt, kun je in dit blog lezen.

PLafond verlagen of verhogen?

In een lage, kleine ruimte kies je bij witte wanden eerder voor een wittint op het plafond (foto links). Dit geeft een ruimtelijk effect en bovendien wordt het daglicht zo goed weerkaatst. Dat laat de ruimte optisch groter lijken. Voor een intiemer gevoel, vooral in ruimtes met een hoog plafond, kun je het plafond van een donkere kleur voorzien. Je zult direct ervaren dat de ruimte knusser wordt (foto midden).
Wil je het plafond juist hoger laten lijken, bijvoorbeeld voor huizen uit de jaren 70 die meestal 240 cm hoog zijn? Schilder het plafond dan in een lichte kleur en de muren in een donkerdere kleur. Het contrast tussen plafond en muur geeft een hoogtegevoel (foto rechts).

 

blog kleur verf advies
plafond kleur advies blog TIO
kleur advies plafond TIO

verkleinen of vergroten?

Net zoals de kleurkeuze van een plafond de beleving van de hoogte kan beïnvloeden, kun je kleur ook toepassen om de ruimte optisch groter of kleiner  te laten lijken.
Wanneer je een lange, smalle ruimte bijvoorbeeld breder wilt laten lijken, schilder de muren aan beide zijden dan in een lichte kleur en geef de muur aan het uiteinde een donkere kleur. Hiermee haal je de achtermuur als het ware naar voren en lijkt de ruimte breder (foto rechts).

kleur advies ontwerp vloer plafond
kleur advies ontwerp vloer plafond
kleur advies ontwerp vloer plafond
kleur advies ontwerp vloer plafond

Door zowel de muren als het plafond donker te maken, kun je jouw ruimte kleiner laten lijken. Dit kan soms een bewuste keus zijn, omdat je houdt van een cocongevoel en de ruimte knusser en gezelliger wilt maken. Dat bereik je door zowel het plafond als de muur voor het oog naar je toe te laten “bewegen”.

Dit zijn een paar voorbeelden van de effecten die je met kleur  kunt bereiken. Er zijn uiteraard veel variaties mogelijk. Ook de vloer heeft invloed op het optisch ruimtelijke effect. Daarover later meer.

lambrisering

Een andere variant is de lambrisering. Hiermee kun je een ruimte ook knusser laten lijken of juist een ruimtelijk, optisch groter effect creëren. Het is een speelse manier om effecten te bereiken. We geven een paar voorbeelden. Met een lage lambrisering lijkt een ruimte hoger en met een hoge lambrisering maak je de ruimte voor het oog lager.

Wil je een kamer een verbredend effect geven? Laat de kleur van het plafond dan iets doorlopen op de wanden. Het plafond lijkt zo breder (foto rechts).

kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering histor
kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering flexa

camoufleren of accentueren?

Om meubels, een deur of object weg te laten vallen, verf je het meubelstuk in dezelfde kleur als de muur. Zo kun je ook een minder mooi object, bijvoorbeeld een radiator, camoufleren. Op de linker foto zie je duidelijk de eenheid tussen de deur en de muur.
Let wel op dat je dezelfde glansgraad gebruikt, want dit heeft effect op de intensiteit van de kleur. Kies bij een (matte) muurverf dus ook voor een matte lak.

Wil je die mooie stoel juist extra aandacht geven? In dat geval werk je met een contrastkleur. Zo is er toch eenheid, maar de stoel springt eruit! (foto rechts)

kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering histor
kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering flexa

vloer

Ook je vloeroppervlak kun je optisch vergroten. Dit bereik je door muurplinten dezelfde kleur te geven als de vloer of hiervoor het materiaal van de vloer te gebruiken. (foto links).

Wanneer je kiest voor een plint in een contrasterende kleur met de vloer en de wand, zal de plint meer opvallen.  

kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering plinten
kleur advies ontwerp vloer plafond lambrisering plinten

Voordat je aan de slag gaat met kleur, kun je het beste eerst een goed plan maken. Wat wil je bereiken? Kies niet zomaar voor je favoriete kleur, want een kleur staat nooit op zichzelf. Vind je dit lastig? Een TopInterieurOntwerper kan je hier goed bij helpen. Zij kijkt ook naar andere aspecten die een rol spelen bij de kleurkeuze, zoals de lichtinval, de kleur van de vloer, de kleuren van materialen van de keuken en de meubels in de woning.

Wil je meer weten over kleur? Lees ook ons blog ‘Kleur bekennen’. Wil je hulp bij het kiezen van de juisten kleuren of heb je hier een vraag over? Bel ons op 085-1301658 of stuur een mail naar info@topinterieurontwerpers.nl. We helpen je graag!

Fotocredits: Flexa, Histor, Eigen huis en Tuin, Plintenfabriek, Pinterest