Selecteer een pagina

In het vorige blog hebben we de eerste drie stappen uiteengezet die je moet nemen om tot een goed, samenhangend interieur te komen. Deze keer bespreken we stap vier, vijf en zes.

Deel één vind je hier.

4 materiaal- & kleurenplan

Tijdens stap vier bepaal je de materialen en kleuren. Je moodboard gaat je daarbij helpen. De vraag blijft steeds hetzelfde: welke kleuren en materialen gebruik ik om de sfeer van het moodboard naar de woning te vertalen? Een goed materiaal- en kleurenplan sluit aan bij het moodboard dat je eerder maakte of liet maken. Alle kleuren en materialen moeten elkaar een keer hebben geraakt. Neem de staal van de vloer mee naar de keuken of andersom. Bekijk ze niet plat op elkaar maar in de juiste hoek.

De bank die lekker zit en die je mooi vindt, zal vaak verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren. De kleur die je kiest, wordt het uitgangspunt, mits deze bij je vloer past. De raamdecoratie stem je af op je meubels. De kleur op de wand stem je af op de raamdecoratie, de meubels en de vloer. Als laatste kies je de exacte kleuren op de wand. Verf is namelijk in veel meer nuances verkrijgbaar dan de kleur van de meubelstof op je bank. Een interieurontwerper kan een uitgebalanceerd materialenplan voor je maken. Daarmee kun je zelf op pad.

 

5 Lichtplan 

De aannemer vraagt vaak al om een lichtplan als je net een handtekening onder het contract hebt gezet. Een goed lichtplan kun je pas maken, als je weet hoe de indeling wordt. Pas als je weet waar je tafel komt te staan, kun je bepalen waar de lamp moet hangen. Heel logisch. Toch gaat dit vaak mis. Een lichtplan is redelijk complex. Het is verstandig hier hulp van een interieurontwerper bij in te schakelen. Een goed lichtplan bestaat uit:

Basis verlichting

Dat zijn lampen die je aandoet wanneer je binnenkomt. Deze verlichten de hele ruimte. Het is fijn wanneer deze gedimd kunnen worden en je met de intensiteit kunt spelen. Vaak worden hiervoor spots gebruikt. Een spot kan iets “raken”. Een mooie kast bijvoorbeeld of raamdecoratie, kunst, een muur in een mooie kleur of textuur. Zo licht je mooie elementen in je woning aan en dat brengt sfeer in huis.

Functionele verlichting

Dat zijn de lampen boven de eettafel, de leeslamp bij de bank en het werklicht in de vorm van spots of wandlampen boven je werkblad in de keuken.

Sfeerverlichting

Op het moment dat je alle basis- en functionele verlichting hebt verdeeld, kan je donkere hoeken nog verlichten met sfeerverlichting. Bijvoorbeeld een ledstrip in een kast, een tafellamp of een vloerspot die een wand aanlicht.

Een goed lichtplan bestaat uit verlichting op verschillende hoogtes en een goede verhouding van de drie hierboven omschreven soorten verlichting.

6 styling

Als laatste style je je woning. Ook daarvoor is je moodboard weer ‘n leidraad. Kijk voordat je gaat inkopen eerst wat in je woning past (kunst, planten, ‘n vaas of plaid), waar het moet staan en welke kleur het moet hebben. Zo ga je gericht op pad en voorkom je impulsaankopen. Niet overal hoeft wat te staan. Misschien heb je nog iets moois met een verhaal in huis dat past? Koop liever minder spullen van mooie kwaliteit, dan dat je je huis vol prullaria zet.

Wanneer je bovenstaande stappen doorloopt, voorkom je vergissingen en bespaar je jezelf veel tijd en bezoeken aan woonboulevards. Heb je zelf geen tijd, zin of aanleg om interieurplannen te maken, schakel dan in een vroeg stadium hulp in van een TopInterieurOntwerper. Zo haal je het maximale rendement uit het advies. Een goed advies is goedkoper dan je eerste vergissing. We werken verspreid over het hele land, dus er is altijd een TopInterieurOntwerper in je regio!