Selecteer een pagina

We komen ze vaak tegen, particulieren die van plan zijn een huis te bouwen of verbouwen en door de bomen het bos niet meer zien.

De meesten hebben geen idee waar te beginnen en worden overvallen door vragen van aannemers en projectontwikkelaars. Er ís een handige manier om de regie in eigen hand te houden: De TopInterieur-Ontwerpers-checklist. Die geeft aan wanneer je welke keuzes moet maken. In dit blog beschrijven we de eerste drie stappen.

1 STIJL & SFEER

 Veel mensen denken dat bij de oplevering van de woning pas over sfeer nagedacht moet worden. Wij adviseren om met sfeer te beginnen. Je bepaalt eerst de stip aan de horizon. Daarna kan je weloverwogen keuzes maken en vermijd je keuzestress. Zo’n kleine tijdsinvestering aan het begin, levert je veel op.

Doordat veel verschillende stijlen aantrekkelijk lijken, bestaat het risico dat er geen eenheid gecreëerd wordt maar een onsamenhangend geheel. Door eerst beelden te zoeken van interieurs die je aanspreken, kan je je koers bepalen. Blijkt dat de stijlen behoorlijk uiteenlopen, kies dan voor één stijl: je woon-DNA. Stijl is echter geen “kant en klaar” concept, te vangen in termen als industrieel, landelijk, puur of Scandinavisch. Binnen stijlen zijn veel nuances aan te brengen.

Een interieurprofessional kan je helpen stijlen te onderscheiden door middel van een moodboard. Dat is een verzameling van beelden die de sfeer uitstralen van je nieuwe inrichting. Een moodboard vertelt iets over kleur, vorm, materiaal en structuur. Dit kunnen beelden van materialen en interieurfoto’s zijn. Moodboards spreken aan omdat ze gebaseerd zijn op je eigen input. Het wordt de leidraad voor jouw nieuwe inrichting.

 

2 VLOER & KEUKEN

 

Nadat je hebt bepaald in welke sfeer je wilt wonen, ga je dit vertalen naar de basis van het huis: de vloer en keuken. Dit zijn investeringen die je doet voor de komende 15 jaar.

 

Vloeren: de vloer die gaat bijdragen aan de stijl is niet altijd de vloer die je het allermooist vindt. Ook zijn er praktische overwegingen variërend van vloerverwarming tot rekening houden met kinderen, huisdieren en omgeving.

 

Keuken:Je (open)keuken is een onderdeel van je woning. De keuken kan je zien als “meubel” voor langere tijd. De stijl van je interieur kan je doorvoeren in je keuken. Een robuust interieur met weinig, maar grote meubels bijvoorbeeld, vraagt om een keuken met grote elementen. Ook kleuren en materialen in de keuken moeten aansluiten bij de rest van je interieur.

 

Het is raadzaam om een plan voor je keuken te hebben voordat je een keukenzaak inloopt. Zoek online afbeeldingen van keukens waar je enthousiast over bent en probeer te ontdekken wat je daarin aanspreekt. Denk ook aan maatwerk. Een op maat gemaakte keuken is vaak nauwelijks duurder dan een kant en klare keuken.

3 INDELINGS- & MEUBELPLAN

 Het ontwerp van je keuken is al een onderdeel van je indeling. Ook bij de indeling is je DNA weer van belang. Wat is belangrijk? Hoeveel ruimte is daarvoor nodig? Indelingsvragen hebben te maken met type (wil je een leefkeuken?), sociale factoren (zit je er met bezoek of kinderen die huiswerk maken?) en momenten (wanneer ben je thuis?). Vaak is de eettafel de centrale plaats voor activiteiten. Geef die tafel de ruimte. Zit je overdag meer in de zithoek? Dan is het fijn als je daar verbinding kunt maken met buiten en die ruimte wat royaler is.

 

Een goede interieurontwerper weet hoeveel ruimte je voor bepaalde functies nodig hebt. Hoe groot moet de doorgang zijn? Welke afstand houd je aan om tv te kunnen kijken? Een interieurontwerper zorgt ook voor zichtlijnen en weet hoe je licht maximaal je woning binnen kan laten vallen.

Meestal kan er meer dan je denkt. Een architect tekent vaak hoe de woning kan worden ingedeeld. Maar dat wil niet zeggen dat dat de ideale indeling voor jou is. Op tekening kan je al zien hoe groot de tafel mag worden en welke afmeting je bank mag hebben. Wanneer je de meubels die ingetekend staan bij elkaar gaat of laat zoeken, ontstaat je meubelplan. Je hoeft alleen te kiezen uit meubels die passen bij je moodboard. Zo ontstaat de stijl die je wilt! Ga zitmeubels vooral bekijken. Ze moeten lekker zitten en je wilt de kleuren in het echt zien.

 

Benieuwd naar de volgende stappen van onze checklist? Lees het in ons volgende blog!

 Foto’s via Pinterest