Selecteer een pagina

We leven in een dynamische tijd, ook al lijkt de wereld stil te staan… Er zijn veel veranderingen gaande. Alleen al als we kijken naar onze andere manier van werken. We werken veel thuis. We ontmoeten elkaar af en toe op kantoor. Dit vraagt om een andere kijk op de inrichting van de werkruimtes. Verlichting en licht spelen hierbij een belangrijke rol. In dit blog gaan we in op de mogelijkheden kantoorruimtes optimaal te verlichten.

Werkruimtes vandaag en morgen

 

We zien al enige tijd dat een thuisgevoel creëren op het werk steeds meer aandacht krijgt.  Dit verhoogt namelijk de productiviteit en het welbevinden van de werknemers. De tijd van landschapskantoren met ruime vlakke gelijkmatige verlichting lijkt verleden tijd. Daarvoor in de plaats komen zones, ingericht naar behoefte van de gebruiker(s). We zullen vaker thuis werken. De kantoren waar we naar toe gaan, zullen meer ontmoetingsplekken worden voor samenwerking en om de onderlinge band tussen collega’s te versterken. Het kantoor thuis wordt de plek waar je je individuele werkzaamheden en online-overleg hebt.

Optimale verlichting

In een kantoor dat goed verlicht is, komt zowel indirect, direct als sfeerverlichting voor. Daarnaast is het belangrijk dat het licht eenvoudig aangepast kan worden om werkruimtes te transformeren. Te denken valt aan dimmers, lichtwarmte en het afwisselend kunnen verlichten van de ruimte. Een goed lichtplan zorgt voor een optimaal evenwicht tussen functioneel licht en sfeermakers.

lichtbeleving en welzijn

Een lichtplan wordt opgesteld op basis van helderheid en de verspreiding van licht in een omgeving. Daarnaast moet er gekeken worden naar het doel en gebruik van de ruimte: Welke activiteiten vinden er plaats?  De gebruiker staat centraal. Deze manier van kijken naar licht en verlichting noemen we Human Centric Lighting, of mensgeoriënteerde verlichting. Dit is een holistische manier van kijken naar de invloed van licht op de mens. Uitgangspunt hierbij is dat kunstmatige verlichting binnen, het natuurlijke daglicht van buiten moet nabootsen. In de zorg en op scholen wordt hier al langer mee gewerkt, maar voor kantoren zien we ook dat het steeds meer wordt toegepast. Zo natuurlijk mogelijk licht heeft invloed op ons humeur, slaap en visuele waarneming. Het verbetert onze concentratie, productiviteit en creativiteit. 

De hele dag onder een felle tl-verlichting zitten hoort hier niet bij.  Opwaartse verlichting samen met verticale muurverlichting zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht. Dit voorkomt vermoeide ogen. Zorg dat het licht dimbaar is, zodat het kan worden aangepast aan de taken en activiteiten die er plaats vinden. Ook het kleurenspectrum is van belang.  Bij veel lichtbronnen wordt de lichtwarmte hoger als de bron gedimd wordt. Hiermee bedoelen we dat het felle licht koeler is, zodat je alert blijft en je werk goed kan verrichten. Op het moment dat de taken verricht zijn en er vinden informele activiteiten plaats (zoals de vrijmibo), kun je de verlichting dimmen. Dan is het prettig als de ruimte sfeervol verlicht  is door warmer licht. Hangende armaturen zorgen voor accenten in de ruimte en een knus gevoel, evenals wandverlichting.

Zones

Gebruikers van grote ruimtes hebben behoefte aan kleinere afgebakende ruimtes. Ruimtes voor bijvoorbeeld persoonlijke gesprekken of stille activiteiten. Kleinere ruimtes verhogen het gevoel van veiligheid van werknemers. De functie van de zone moet bepaald worden door het soort verlichting dat daar is met andere woorden: de soort verlichting onderscheidt de zones. Het moet duidelijk zijn dat de koffiedrinkende, kletsende collega’s, die even een pauze hebben, niet naast iemand gaan zitten die op dat moment geconcentreerd bezig is.

     

    Kantoor van de toekomst

    Het kantoor van de toekomst en lichtontwerp zal blijven evolueren en aangepast worden aan onze behoeftes. Wat we nu zien is dat werkruimtes veranderen in conceptkantoren. Het creëeren van ervaringen staat centraal. Het uitvoeren van de taken kan overal plaats vinden. Een lichtontwerp zal hierin meebewegen. Als interieurontwerper kunnen wij hier op inspringen.

    Auteur: TIO’er Carina Laan

    Fotocredits: Modular, Maretti en Pinterest