Kleur is één van de belangrijkste factoren van een interieurontwerp. Een goed doordacht kleurenplan helpt om elke ruimte optimaal te beleven. Je kunt een sfeer neerzetten, subtiel of overdadig, maar altijd doordacht. Twee TopInterieurOntwerpers zijn verbonden aan het verfmerk Histor. Daarmee zijn we altijd als één van de eersten op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kleur in het interieur! We laten ons zeker niet alleen door trends beïnvloeden. Ook de psychologie van kleuren speelt een rol in onze kleurontwerpen. Vooral voor het maken van plannen voor openbare ruimtes is dit een belangrijk aspect.  Iedereen moet zich immers goed voelen in zo’n ruimte.

Kleur van het jaar

De belangrijkste kleur van dit moment is Transcend. Volgens Histor is dit de kleur van het jaar 2021. In de nieuwe Historbrochure worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kleuren en kleurcombinaties getoond. Daarin wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de kleur van het jaar Transcend.

In onze veranderende wereld, waar we meer thuis zijn, is er een sterkere behoefte aan warmte in huis. Hierdoor zien we een verschuiving van de koelere grijstinten, naar de warmere bruine kleuren.
Nu ons mentale en fysieke welzijn belangrijker is dan ooit, kiezen we voor kleuren die ons troost bieden. Bruintinten brengen ons tot rust en werken als een soort ‘comfort food’ voor het interieur. Een voorbeeld van zo’n kleur is Transcend (PPG1079-4). Deze beige tint met een zachtrode ondertoon is bescheiden maar toch veelzijdig en warm.

Fotocredits: Histor

Voice of Colour

Histor heeft een nieuwe kleurenwaaier uitgebracht onder de naam ‘Voice of Colour’ met meer dan 2000 kleuren! De nieuwe manier van combineren van kleuren in een ruimte gaat makkelijker met een 60-30-10 verhouding als uitgangspunt. Het60-30-10-principe helpt je de juiste balans te vinden tussen de muren, meubels en accessoires in je interieur. En het inspireert je om eens buiten de gebaande paden te gaan. Zo stel je een drie kleurenpalet samen waarmee je wordt uitgedaagd om te vertrouwen op je eigen intuïtie en stijl. Om het 60-30-10 principe toe te passen, bestudeer je de ruimte die je wilt schilderen en alle elementen die erin komen te staan. Vervolgens bepaal je de sfeer door de door jou gekozen kleur voor 60% in de ruimte toe te passen. Vul 30% van de ruimte met een nuancekleur en maak de resterende 10% af met een accentkleur als finishing touch! 

Op de foto’s hieronder een voorbeeld van een kleurenstrip met de kleuren en de verhoudingen zoals het toegepast kan worden in het interieur.

Fotocredits: Histor

De verhouding 60-30-10 gaat niet alleen over de wanden en plafonds. Ook de meubels, deuren en accessoires neem je mee in het kleurenplan. Schilder je deuren of kozijnen in dezelfde kleur als de wanden met de lakken. Zo maak je het plaatje compleet. Wil je rust en harmonie in huis? Kies dan drie tinten uit dezelfde kleurfamilie. Pas het 60-30-10 principe van boven naar beneden toe voor een licht interieur of van beneden naar boven voor een donkerder ruimte. Liever een iets gewaagdere keuze? Combineer dan kleuren uit verschillende kleurfamilies

Fotocredits: Histor

Het samenstellen van het juiste kleurenpalet is niet eenvoudig. Er zijn veel keuzemogelijkheden. Wil je meer informatie, advies of een compleet kleurontwerp? Bel 06-51276549 of mail naar info@topinterieurontwerpers.nl. Alle TopInterieurOntwerpers hebben de nieuwe kleurenwaaier ‘Voice of Colour’ in hun bezit. Met onze expertise helpen we je graag en maken een kleurenplan dat helemaal aan jouw wensen voldoet!

 

Fotocredits: Histor

 

Auteur: José Martens